joi, 25 martie 2010

prima impresie...caracter...it's all about human being!


PRIMA IMPRESIE: Efect lăsat în conștiința omului de lucruri sau de întâmplări din jurul lui cu care vine în contact.

CARACTER: însușirile fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile și în acțiunile sale.

Si ramanand la prima impresie(ca ea deschide portile sau le inchide...):

Exista multe proverbe care exprima nu numai cat de mult conteaza prima impresie, dar si ce consecinte are ea asupra viitorului unei relatii interpersonale.  

Prima impresie este o realitate psihologica deloc simpla.  

Stim foarte bine cat de mult poti pierde in urma unei proaste impresii sau cat de greu este sa schimbi impresia pe care ai produs-o la inceput. Prima impresie poate fi intamplatoare sau, dimpotriva poate fi controlata si supusa unor strategii in vederea unor intentii clare. 

In orice caz, nici un individ normal nu urmareste cu buna stiinta sa faca o proasta impresie, sa se comporte astfel incat prima impresie sa fie nefavorabila. Daca acest lucru se intampla, nu este pentru ca este dorit.  

Deci, putem spune ca prima interactiune cu o persoana straina are doua laturi: pe de o parte, a-ti face despre celalalt nu o impresie buna sau proasta, ci una relativ corecta si pe de alta parte, a obtine o impresie favorabila despre sine. Iata deci ca prima impresie este un proces psihologic in care atentia este indreptata simultan asupra propriei persone si asupra celuilalt.  

Cred ca va este cunoscuta replica: 'esti altfel decat ma asteptam'. Adica cum altfel (apare intrebarea fireasca) - mai bine, sau mai rau?

Uneori prima impresie este mult peste asteptari, alteori sub ele. Desigur ca prima situatie avantajeaza pe toata lumea, depinde cat de mult ne intereseaza parerea celui cu care ne interrelationam si ce interese avem de la el/ea.

 
Ar trebui sa stim deja ca prima impresie conteaza, dar nu definitiveaza persoana in cauza!

Toti avem dreptul al o a 2-a sansa, pentru ca ne putem lovi de situatiile in care am fost luati prin surprindere sau nepregatiti(indiferent de situatie).
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu