marți, 23 martie 2010

cum sa scapi de STRES!:))))))


Tips-uri pentru a fi pe zi ce trece mai putin stresat:

   Trezeste-te cu 15 minute mai devreme dimineata. Inevitabila graba de dimineata va fi mai putin stresanta. 

   Pregateste-te pentru dimineata cu o seara inainte. Calca-ti hainele pe care ai de gand sa le imbraci, eventual pregateste-ti si masa si pune deoparte toate lurcurile pe care trebuie sa le iei cu tine a doua zi, ca sa nu te stresezi dimineata cautandu-le. 

   Nu te baza pe memorie. Mai bine nu o incarca cu lucruri inutile. Noteaza-ti toate intalnirile, numele persoanelor, cand trebuie sa ajungi intr-un loc, cand expira un termen la serviciu sau scoala. (asta cu TO DO LIST e un sfat f bun)

  Nu fa nimic care, odata facut, te va forta sa spui o minciuna. Daca esti nevoit sa iti aduci aminte tot felul de mincini iti vei incarca inutil memoria si te vei stresa extrem de tare.(foarte adevarat:))) 

  Incearca sa tii toate lucrurile in stare buna de functionare. Daca nu o sa le neglijezi, e mai putin probabil sa ti se strice, de exemplu, calculatorul exact cand ai un proiect de predat. 

  Calculeaza-ti timpul in asa fel incat sa fii pregatit ca mai si trebuie sa astepti. 

  Ce vrei sa faci maine, fa azi, si ce vrei sa faci azi, fa acum. 
 
  Calculeaza-ti timpul astfel incat sa ajungi cu 15 minute inainte de orice intalnire de afaceri.  

  Elimina, sau macar diminueaza cantitatea de cofeina pe care o bei zilnic. 

  Cand este ceva important, ar fi mai bine sa ai tot timpul un plan de rezerva. 

  Relaxeaza-te putin. Nu-ti mai impune standarde chiar atat de ridicate sau unele imposibil de atins. 

  Si nu uita. Pentru fiecare lucru care nu merge, sunt 10 sau 50 sau chiar 100 lucruri care merg bine. Numai ca suntem obisnuiti sa nu observam lucrurile bune din viata. (hmmm?!)

  Pune intrebari. Cum sa ajungi intr-un loc sau care este exact sarcina pe care trebuie sa o indeplinesti. Acest lucru te va ajuta sa nu-ti pierzi ore stresandu-te ca nu poti stii cum sa rezolvi vreo problema. 

  Invata sa spui NU. Daca stii ca ai deja prea multa treaba, trebuie sa ai curajul sa refuzi o noua sarcina la serviciu, o intalnire cu prietenii. Nimeni nu se va supara pentru ca oricine are nevoie de o zi de repaos. 

  Inchide-ti telefonul. Vrei sa te relaxezi cu adevarat, sa faci o baie lunga, sa dormi, sa citesti, sa meditezi doar? Fa-ti curaj si deconecteaza-te total de lume. Sansele ca intr-o ora, doua sa apara cu adevarat o urgenta sunt extrem de mici. 

  Impriteneste-te si intalneste-te doar cu persoane care stii ca te plac si te apreciaza. Nimic nu te va stresa mai tare decat sa fii in compania unor persoane care de fapt iti vor raul.
(so true!)

  Incearca sa dormi suficient. 

  Fa ordine. Desi ne place sa spunem ca in dezordinea noastra noi gasim o desavarsita ordine, si chiar daca asa si este, o casa sau un birou organizat si curat iti da o stare de bine. Dupa ce ai luat un lucru de la locul lui, pune-l la loc dupa ce termini sa-l folosestei. Data viitoare o sa stii de unde sa-l iei. ( i'm almost the best in it:D)

  Cand esti atat de stresat sa duci la capat o sarcina incat te impiedica sa-o indeplinesti cum trebuie, solutia ideala este ori sa faci o mica pauza, ori doar sa schimbi locul in care stai te poate ajuta. 

Unul dintre modurile prin care sa eviti stresul este ca locul in care traiesti sau lucrezi sa fie aranjat dupa propriile nevoi si preferinte. Conteaza foarte mult sa te simti bine in locul in care stai.

  Invata sa traiesti cate o zi pe rand. 

  In fiecare zi fa-ti timp sa faci si ceva care-ti place cu adevarat

.(hard 2 get) 

  Pune putin entuziasm si pasiune in tot ceea ce faci. 

  Seara fa-ti timp sa stai putin mai mult la dus pentru ca apa poate sa descarce tensiunea acumulata pe timpul intregii zile. 


  Ajuta pe cineva de cate ori ai ocazia. Psihologii au aratat ca este in natura noastra sa dorim sa-i ajutam pe cei din jur, acest lucru dandu-ne o stare de bine. 

  Fa ceva care sa iti imbunatateasca aspectul fizic. Daca arati bine, te simti si mai bine. 

  Gandeste mai flexibil. Unele lucruri nu merita sa te stresezi sa le faci perfect, iar altele merita sa faci mici compromisuri pentru ele. 

  Fa pe rand cate un lucru. Cand vrei sa te relaxezi si sa iesi cu prietenii, atunci lasa-ti grijile acasa, nu te mai gandi la probleme si concentreaza-te doar asupra lor. La fel, cand ai un proiect de indeplinit, concentreaza-te doar asupra lui pentru cateva ore sau zile, cat este nevoie, si uita ca mai exista si altceva inafara lui, pana nu il rezolvi. 

  Daca ai de indeplinit o sarcina care nu-ti place sau iti da batai de cap, cel mai bine este sa incerci sa o rezolvi dimineata, nu sa o tot amani. Astfel, odata ce o rezolvi si ai scapat de ea, vei fi relaxat restul zilei, daca o tot amani, vei deveni din ce in ce mai stresat si nervos. 

  In timpul serviciului, este foarte important sa iti iei macar 15 sau 20 de minute libere pentru masa de pranz. In timpul cat mananci, atat mintea cat si corpul ti se vor relaxa, si te vei intoarce cu mai multa putere de munca.(aviz workacholic-ilor)

Doar interesant; as vrea sa ii vad pe cei foarte relaxati care au tinut cont de macar 50% din "lista" de mai sus! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu